‘In de Kijker’ voor ’t Hart van Loil

‘In de Kijker’ voor ’t Hart van Loil

Category : Nieuws

Af en toe zullen we wat mensen voorstellen die een rol vervullen in de realisatie van ’t Hart van Loil. Hiermee willen we een beeld schetsen van wat zij doen en vinden van de ontwikkelingen. In deze editie de beheerders van de Zomp en de kerk: Geert Wanders en Herman Jansen.

Herman Jansen voor de kerk

Herman Jansen (77) is getrouwd met Elly. Samen wonen ze in de Kloosterstraat en hebben een dochter, een zoon en twee kleinkinderen. Voor zijn pensionering was Herman douaneambtenaar. Herman vervult al sinds 1995 de rol van koster in de kerk. Nadat ’t Hart van Loil in 2019 de kerk overnam, is zijn taak eigenlijk één op één overgegaan. “Net als bijvoorbeeld de schoonmaakploeg van de kerk, die haar rol ook weer gewoon heeft oppakt”, zegt Herman. Samen met Joep Buiting en Jan Lanters vervult hij nu nog de rol van koster tijdens kerkelijke activiteiten. Gaandeweg kwam hier voor Herman ook het sleutelbeheer bij, wat hij samen met Tim Wijnholts doet. Dat zij beiden tegenover het kerkplein wonen, zal hierbij zeker een rol spelen.

Geert Wanders voor De Zomp

Geert Wanders (65) woont samen met Lea aan de Groenestraat in Loil en ze hebben drie zoons. Geert was tot anderhalf jaar geleden werkzaam bij de gemeente Doetinchem. Geert is eigenlijk nog een nieuweling als beheerder. Pas nadat de gemeente Montferland in 2019 het gebouw de Zomp, en hiermee ook het beheer, overdroegen, nam hij deze taak op zich. Hij had al eerder aangegeven een bijdrage aan ’t Hart van Loil te willen leveren, op een andere manier dan binnen een van de werkgroepen. Met Harry Elfrink beheert hij nu de Zomp.

Zowel Herman als Geert zijn al jarenlang actief bij veel activiteiten en verenigingen in Loil. Betrokkenheid en belangstelling is hun belangrijkste drijfveer, waarbij Geert een sportieve en Herman een meer kerkelijke achtergrond heeft. Beide heren vinden de sociale samenhang en aandacht voor elkaar belangrijk en willen daaraan graag een bijdrage leveren.

De beheerderstaak bestaat voor Herman uit het openen en weer sluiten van de kerk op het moment dat daar activiteiten plaatsvinden en allerlei ‘kosterswerkzaamheden’ tijdens kerkelijke diensten. Ook zorgt hij ervoor dat de omgeving rond de kerk er netjes uitziet. Het openen en sluiten van de deuren van de Zomp is de voornaamste rol van Geert. Nu het seizoen weer is gestart, is dit een dagelijkse bezigheid. Daarnaast verricht hij de wekelijkse schoonmaak en opruimwerkzaamheden rond de Zomp.

Nu ’t Hart van Loil en daarmee de verdere samenwerking tussen de kerk en de Zomp en de bijbehorende verenigingen nog in de opstartfase zit, vraagt dit veel van de beheerders. Het brengt veel, steeds weer terugkerende, verplichtingen met zich mee. Zowel Herman als Geert geeft aan dat het eenvoudig terug kunnen vallen op een vervanger nog moet groeien. Ze laten uitdrukkelijk weten dit niet specifiek voor de kerk of welke vereniging dan ook te doen, maar voor Loil.

Met de realisatie van ’t Hart van Loil hopen ze dat de verenigingen en organisaties in Loil nog meer gaan samenwerken, en dat de vrijwilligers niet specifiek voor hun ‘eigen onderdeel’ strijden en werken, maar meer voor het geheel. Om alles te kunnen blijven organiseren zullen, in verband met de hogere pensioenleeftijd en allerlei andere ontwikkelingen, verenigingen en hun vrijwilligers hun krachten nog meer moeten bundelen.

Herman en Geert beseffen dat er nog veel moet gebeuren, maar vinden de voorbereiding en de hieruit voorkomende plannen voor ’t Hart van Loil fantastisch. Ze spreken hun waardering uit voor iedereen die hiermee bezig is. Maar ook voor iedereen die zich op welke manier dan ook inzet om het wonen en leven in Loil mooi te maken en te houden.