Happen en stappen in ’t Hart van Loil

Happen en stappen in ’t Hart van Loil

Category : Nieuws

Onder de noemer ‘Happen en stappen in ’t Hart van Loil’ is er zondag 22 september een open huis in de Zomp, kerk en pastorie in Loil. Hier kan iedereen onder het genot van een hapje en een drankje kennisnemen van de plannen met het dorpscentrum van Loil en de huidige stand van zaken.

“We willen de mensen graag laten zien wat we nu hebben als dorp”, zegt Marcel Wiendels namens de regiegroep van ’t Hart van Loil. “En wat we er in de toekomst van willen maken. Waar komen straks bijvoorbeeld de sporthal en het dorpshuis en hoe zien de kerk en pastorie er over pakweg een jaar uit. Dat tonen we onder andere aan de hand van bouwtekeningen.”

Verder zijn er vrijwilligers van de verenigingen en werkgroepen aanwezig, die uitleg geven en vragen beantwoorden. “Daarbij hopen we de mensen ook enthousiast te maken om zelf een steentje bij te dragen aan ’t Hart van Loil”, vertelt Ap Dieker. “Iedereen die denkt een bijdrage te kunnen leveren aan het nieuwe dorpscentrum, ook al is het maar klein, wordt van harte uitgenodigd te komen en dit kenbaar te maken.”

Onderweg worden de bezoekers getrakteerd op een hapje en een drankje. Om 12 uur is de ontvangst in de kerk met een kop koffie of thee en een klein gebakje. Hier houdt Onne Heesen namens de regiegroep ook een kort welkomstwoord. In de pastorie en de tussenruimte van de Zomp worden soep en belegde broodjes geserveerd op gedekte tafels. Buiten is er een warme snack. De rondgang eindigt in de kantine van de Zomp met een toetje en drankje. De hapjes worden bereid door Loilse ondernemers.

In de diverse ruimten zijn er die middag ook allerlei activiteiten. Zo geven muziekvereniging Amicitia, de majorettes van drumfanfare Loil-Vooruit en de dansgarde van carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers een optreden in de kerk. Op de zolder van de Zomp houdt de schutterij schietdemonstraties en buiten en in de sporthal wordt er gevolleybald. “Ook zijn er diverse activiteiten voor de kinderen”, zegt Tonnie Peters, interim-voorzitten van de Kontaktraad. “In de sporthal staat bijvoorbeeld een springkussen en op de zolder van de Zomp een tafelvoetbalspel.”

Het ‘lopend buffet’ is voor iedereen gratis. Deelnemers wordt echter wel gevraagd zich vooraf in te schrijven via het contactformulier. “Vrijdag hadden zich al 116 volwassenen een elf kinderen voor het open huis aangemeld”, vertelt Onne Heesen. Het programma duurt zondag tot ongeveer 14 uur.